Tidligere var Ormestadvika hjemmehavn for lokale fiskere og båtbyggere. I dag er Ormestadvika – i nærområdet bare kalt Vika – først og fremst småbåthavn og rekreasjonsområde for bading og annet friluftsliv.
Ettersom fritidsbåtene gradvis overtok plassen, meldte det seg nye behov. Ormestad Motorbåtforening ble stiftet 14. desember 1968. På stiftelsesmøtet stilte 23 personer, som var enige om at det å få en kran i Vika var foreningens viktigste mål.
Foreningens første styre besto av formann Per Haugen, nestformann Ole Petter Anton Larsen, kasserer Wilhelm Ingebretsen, samt styremedlemmene Reidar Hvidsten, Arne Bratli og Alf Jacobsen. Nederst er link til referatet fra stiftelsesmøtet i 1968.
I 1984 inngikk foreningen avtale med grunneier Sandefjord kommune, om å drive opplagsplassen i Ormestadvika. I 1991 ble det så inngått en ny avtale med kommunen. Foreningen overtok da kommunens bryggeanlegg, som var en god del mindre enn dagens småbåthavn
I 2006 fikk foreningen tillatelse til å utvide bryggeanlegget ved å forlenge det mot syd og etablere ytre betongmolo. Sandefjord kommune ga samtidig foreningen tillatelse til å bygge klubbhus, som i 2020 ble utvidet med et mindre tilbygg mot vest.
I dag har Ormestad Motorbåtforening rundt 250 medlemmer og driver småbåthavn med 100 båtplasser, klubbhus, opplagsplass og kran. Foreningen tilrettelegger også for bading og annen rekreasjonsbruk i Ormestadvika, som er en populær badeplass og et mye brukt friområde. Enkelte andre aktører og private eiendommer har også brygger i området, og til sammen er det plass til rundt 150 fritidsbåter i Vika.
Ormestad Motorbåtforening har utnevnt følgende æresmedlemmer: Ole Petter Anton Larsen, Gunnar Hvidsten, Arne Knudsen, Per Haugen, Arne Bratlie, Helge Larsen og Harald Becker.
Båtbyggeriet som familien Jørgensen drev i Ormestadvika.
Foto: Sandefjordshistorie.no Tegning: Tine Røtnes.